Monday, November 28

rasa nak upgrade blog





kadang-kadang aku sendiri tengok blog ni macam tak matured la.

 so, aku ingat nak buat perubahan. perubahan apa yang aku nak buat, korang tunggu jela.

 Muahahahahahahaha~ (gelak jahat) 

lalalala~ (sambil naik basikal lalu pergi)

Monday, October 17

tutorial letak radio dalam blog

request dari classmate dan kengkawan blogger


korang copy je code javascript bawah ni.


pastu paste la kat add gadget [HTML/javascript]


siap !

*ni code untuk era.fm. kalau nak code lain, request kat shoutbox ea.



<div>
</div><div><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://ads.era.fm/inc/app/shared/dvrplayer/capsules/radioactive/amp_flash/era/era.swf" width="200" height="170">
                <!--<![endif]-->
                <param name="quality" value="high" />
                <param name="wmode" value="transparent" />
                <param name="swfversion" value="9.0.45.0" />
                <param name="expressinstall" value="Scripts/expressInstall.swf" />
              </object>

</div>

Saturday, September 10

siapa tak tau pe benda LOMO a.k.a lomografi ?

Lomografi adalah sebuah bahagian dari fotografi analog yang menggunakan kamera 
khusus yang disebut dengan kamera LOMO. LOMO sendiri merupakan singkatan

 dari Leningradskoye Optiko-Mechanichesckoye Obyedinenie.  Kamera lomografi masih 
menggunakan film gulung sehingga disebut sebagai fotografi analog sedangkan fotografi moden 

sudah menggunakan teknologi digital dalam pengambilan gambar maupun pengolahannya. 
Orang-orang yang menyukai lomografi dan yang suka mengambil foto menggunakan

 kamera LOMO disebut sebagai "lomografer".


lomo compact automat (LC-A)

Contoh-contoh gambar lomo:







GOLDEN RULES 
1. ''Take your LOMO everywhere you go.''
2. ''Use it anytime - day or night.''
3. ''Lomography is not an interference in your life, but a part of it.''
4. ''Shoot from the hip.''
5. ''Approach the objects of your lomographic desire as close as possible.''
6. ''Don't think.''
7. ''Be fast.''
8. ''You don't have to know beforehand what you've captured on film''.
9. ''You don't have to know afterwards, either.''
10. ''Don't worry about the rules.''




Friday, September 9

peristiwa 11/9 didalangi oleh penggusti terkenal??




Benda ni aku sendiri pun tak tau sama ada 
nak percaya ataupun tidak.

Aku dapat sumber ni melalui siaran berita global CNN dgn BBC tadi.

Dulu selepas serangan ke atas WTC ni, semua pihak terus menyalahkan
negara di Asia Barat. lepas tu pula dikaitkan dengan pejuang Al-Qaeda.

Last2, rahsia sebenar da terbongkar. Selepas beberapa tahun akhirnya,
beberapa keping gambar telah dijumpai sebagai bukti.

Dalam beberapa keping gambar yang disiarkan oleh pemberita, menunjukkan 
penggusti era 90an itu sebenarnya yang merancang peristiwa 11september.

ni beberapa keping gambar diambil... korang nilai la sndiri...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


kan aku da cakap.. korang tak nak percaya... 

hehe..


pe lagi, bagi la komen skali. takkan blogwalking & baca je kot.




Thursday, September 8

Hantu dalam Video clip Malaysian Boy


benda ni ramai orang baru perasan. 

kalau di amati betul-betul ada perempuan berambut panjang sebelah kiri tu.

dulu time video klip lagu Achik Spin pun ada kelibat jugak.

huuuuuu~ SERAM~~~~ 

apa pun lepas tengok video ni korang bagi la feedback 

sama ada betul atau tipu.  korang tengok sebelah perempuan tu.

minit ke (0.45)







so? camne? apa pendapat korang? hehe


perempuan kalau shopping memang camni ek?

Hehehe... tengok tajuk je mesti mula nak melenting kan. tapi hakikatnya kebanyakan pempuan ni shopaholic.
Betul tak?  
hah? tak betul? Ni Makan dia.. (trademark nabil RajaLawak)
tak kenal nabil? ni makan dia lagi~ haa... hehe.. gurau je.
no touching2. nak touching lepas nikah. haha. just kidding.
ok. Entry ni aku baca dari satu blog. Apepun ni untuk santai2 je k?


peta laluan antara lelaki dengan perempuan (hehe betul la tu)



1. " 5 minit lagi nak siap, tinggal nak cari kasut hendak pakai je"
Ye ke 5 minit.? Aku rasa kalau 5 minit bagi perempuan boleh pergi 15minit hingga setengah jam kot. Cari kasut 10 minit, pastu masuk dalam rumah balik tertinggal kelengkapan beg tangan pulak, pastu nak tengok balik baju kena atau tidak dengan seluar, final checking untuk make-up pula.:) Tambah tolak, 5minit=30minit.:)





2. "Jom teman i shopping, i hendak beli baju 1 helai je, sekejap je"

Keypoint dia untuk ajak keluar, baju 1 helai dan sekejap. Itu semasa perbincangan.Nanti bila shooping, baju akan jadi 3, tudung 1, pengikat rambut warna warni 3 pasang, seluar 1, lipstik 2, tambahan maskara 1..:)Dan masa yang kata sekejap tu akan jadi seharian dari tengah hari sampai petang ataupun malam. Lagi-lagi kalau ada sale.:)




Psssst: Perempuan kalau masa sale, dorang takkan letih berjalan sehari suntuk. Lepas balik baru dorang akan rasa letih.:)


3. Di kedai aksesori perempuan

GF: Abang, nak beli pengikat rambut ni. Cantik la warna dia
BF: Eh, kan dah beli minggu lepas. Elok lagi kan yang tu.
GF: (mulut muncung)
BF: Ok², beli la satu ek.. Dah jangan muncung² ek.
GF: Terima kasih abang..:)(Gembira)



Jangka ianya sudah berakhir.? No..Minggu depan/next time, dialog sama berkemungkinan akan berulang samada untuk barang sama atau barang berbeza..:)


4. Pilihan Baju/kain/seluar
(atau apa sahaja yang kena pilih)

GF: Abang baju ni cantik tak.? (warna pink)
BF: Cantik
GF: Baju ni.? (warna biru)
BF: Cantik juga
GF: Baju ni.? (corak bunga)
BF: Pun cantik juga
GF: Baju ni.? (corak jalur)
BF: Pun cantik
GF: Baju ni.? (corak jalur dengan ada bunga halus)
BF: Aah, cantik juga.
GF: Ermm.. nak beli baju mana satu ek..



Perempuan biasa berada dalam keadaan rambang mata apbila melihat terlalu banyak perkara yang menarik perhatian mereka, pastu dalam dilema hendak pilih mana satu:)

Tips: Biasanya kalau lelaki suka satu baju untuk perempuan, dia akan kata 'saya rasa baju ni cantik dengan awak'. Kalau soalan² tadi tu, saja je hendak melayan.:)



----------------------------------------

Lelaki makhluk yang simple, perempuan makhluk yang kompleks,
Sebab itu kita berbeza dari kebanyakan segi.
Dan ini yang menjadikan hidup kita lebih ceria kan.:)

perempuan perlukan lelaki, lelaki perlukan perempuan. :)

Tuesday, September 6

optical illusion


fokus je kat titik tengah tu. lepas tu korang akan nampak suasana situ berwarna
 (hakikatnya cuma gambar hitam putih). hebat kan?
(GAMBAR ATAS NI KORANG KENA KLIK BARU BOLEH NAMPAK)







yang ni semua da tau kan. korang akan nampak dot hitam antara silang putih tu.







macam 3D je kan. padahal gambar biasa je ni.







nampak macam berombak je gambar kat atas nih.







korang fokus kat setiap tengah bulatan tu. pe korang nampak?
bulatan kat atas ni macam bergerak kan?







rasanya garisan atas ni selari antara 1 sama lain ke x? tak ke? salah.
Jawapannya selari 1 sama lain. garis2 pendek tu je yang buat kita keliru.


Saturday, September 3

Iklan yang tiada di malaysia (kot)


betul betul Stylish gile !




*perut natang ni boroi smacam~ hahaha

Monday, August 22

akim - cerita kedua~~

My 2nd Feveret Song 





Cubalah kau mengerti
Perasaan hatiku
Ku cinta kamu
Hanya itu aku tahu

Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku

Chorus
Aku akan selalu
Menjaga dan mencintaimu
Aku janji padamu
Takkan menduakanmu

Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku

Ulang Chorus

Aku janji padamu
Akan mencintaimu

Ulang Chorus

Takkan menduakanmu

akim - cerita pertama~~

My Feveret sOng 








Terpegun ku melihat kamu
Bergetar hatiku memandang mu
Dan terus datang mencuba
Adakah khayalku menjadi nyata

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku merasa cinta

Chorus
Mungkin inikah yang dinamakan cinta
Hati gembira rasa bila kau kata cinta
Siang yang suram kini menjadi ceria
Hati yang gelisah akhirnya kini menjadi bahagia

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku yang merasakan cinta

Ulang Chorus

Sungguh susahnya aku mendekati mu
Mengambil kesempatan untuk tunjukkan cintaku
Rasa bahagia bila kau menerimaku
Indah semuanya hilang semua resahku
Kita berdua kini menjalin cinta
Inilah cinta kita
Akhirnya kini menjadi bahagia

Inilah cintaku
Inilah sayangku
Inilah cinta

Sunday, August 21

Roti Boy =)


alkisah...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
hehe... suspen je..

takde pape pun..

cuma nak bagi tau yang si DIA sanggup pergi ke Midvalley untuk belikan Roti Boy

untuk santapan berbuka puasa..

hehe... terharu beb..

lepas beberapa ketika

aku mesej la si dia 

berbunyi camni..... "dear.. thanks ea belikan roti feveret abg... ^_^"

si dia pun jawab la...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


-
-
nampaknya feveret kami sama (^_^)

I WILL ALWAYS LOVE YOU MISS R. A. 
-from a guy with camera-

Yey Yey dah nak raya

Tup tap tup tap......

eh, da separuh jalan kita berpuasa ea..

memandangkan raya dah dekat

saya, abang mohamad arshad bin abang abdul salam

ingin memohon beribu kemaafan 

jika ada kekhilafan atau kesalahan 

yang dilakukan sama ada secara

sengaja atau tidak sengaja

"semoga ramadhan kali ini ku lalui dengan sempurna.."

memandangkan aku ni anak jawa (celup je),
aku nak share pantun 4 kerat versi jowo. 
Semoga terhibur... :)

Nyimpan jenang nang jero tin
Ngesok arek digowo mareng suro
Keluputan kulo lahir batin
Salah silap njlok dingapuro

Bocah cilik mangan sego
Sego dipangan karo gulo
Wes suwi orak ngomong Jowo
Dino royo njalok ngapuro

Mangan kupat karo serunding
Meneh enak sambel ditotoli
Emboh kapan nek arek runding
Reroyo kito tahun iki?

Ngodok kupat nang ngisor ondo
Godong’e nipah digawe atep
Salah silapku njalok ngapuro
Ketemu meneng taun ngarep






Friday, August 19

ni da tahap ngantok gile da ni



dah ngantuk sangat la tu... hehehehe comel kan? :3 via Oh!media

Wednesday, August 17

Cinta Itu Beautiful =)



CINTA memang indah =) memang tak di nafikan. Tetapi ada juga yang
menyalahkan diri sendiri dan orang lain apabila timbul masalah dalam
perhubungan. Kita sebagai manusia perlulah rasa bersyukur dengan
apa yang kita dapat. =)


By the way, I will always love you  

Tuesday, August 9

Tujuan aku buat bl0g nie....


Aku sebenarnya nak berkongsi cerita-cerita isu semasa satu dunia ni.. Aku gak nak share dengan korang pasai perihal-perihal keajaiban dan mistik. . Mungkin dalam masa terdekat juga aku nak buat satu kolum untuk share berkenaan dengan 'HACK' ni. Hack ni dalam BM disebut GODAM. so, i actually cuma berkongsi ilmu la. . bukan nak ajar benda JAHAT. . . so, keep your leg here okayy. adios...... opsss, lagi satu.. aku ni newbie dalam photographer..